Hur fungerar PPM – fonder till premiepension?

Hur fungerar PPM – fonder till premiepension?

Det finns otroligt många sätt att spara sina pengar och samtidigt få dem att växa: Investera i olika tjänster och varor till exempel fastigheter, man kan köpa aktier och spara pengar i fonder. Man låter inte bara pengarna ligga på banken eller under kudden, idag har privatpersonen blivit en stor del av börsmarknaden och kan bli rik på det. Ett mycket specifikt exempel på fonder är fonder till premiepension, något som också kallas PPM. PPM advisorer hjälper dig med placeringen. I den här texten förklarar vi vad PPM är och hur man ska tänka när man väljer PPM fonder.

Vad är en premiepension?

Premiepension har precis som namnet antyder något med din pension att göra. Pensionen samlas ihop under ditt arbetsliv: Varje månad sparas automatiskt 18,5% av din lön till din pension och framtid. Den allmänna pensionen, det vill säga de 18,5% är uppdelade i inkomstpension och premiepension. 16% är inkomstpensionen och 2,5% premiepensionen. Man kan inte ta ut pensionen innan man pensionerar sig, men det man kan göra är att delvis påverka var och hur de ska placeras så att de växer. Inkomstpensionen kan man inte röra, det är staten som förvaltar den delen. I takt med den ekonomiska tillväxten i landet växer inkomstpensionen. Premiepensionsdelen är dock din att bestämma över: Den placeras i fonder och här kan du själv välja vilka fonder dessa ska vara. Du kan ta hjälp av en PPM advisor. Man kan också välja att inte göra någonting och då placeras de 2,5% i ett statligt ickevalsalternativ.

Få 2,5% av din pension att växa med hjälp av en PPM advisor!

Genom att vara aktiv och välja bort det statliga alternativet för dina 2,5% av PPM har du en möjlighet het att få en del av din pension att växa. Att placera din PPM i aktiefonder kan göra stora skillnader för din framtida pension och din tid när du är äldre och inte jobbar mer. Även om det bara blir några procent i avkastning kan det bli flera tusenlappar i extra pension varje månad. Med andra ord lönar det sig att satsa i PPM-fonder.

När man bestämt sig för att satsa i PPM-fonder måste man först välja vilken fond man vill spara i. En advisor kan här ge dig råd och tips. Man kan välja upp till fem fonder på en gång och det borde man göra. Välj fem olika fonder som har aktier i olika marknader världen över så att du inte satsar alla dina pengar på en marknad i en region, det kan bli farligt och riskfyllt!

Publicerat i PPM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *