Barnens sömn i olika åldrar

Barnens sömn i olika åldrar

Barn är olika och det finns individuella variationer när det gäller sömn, men generellt så behöver barn sova mindre ju äldre de blir.

Barn sover olika mycket i olika åldrar. Det finns generella riktlinjer som man kan fördjupa sig i på barnochsömn.se, det man ska tänka på är att alla barn är olika och barnens sömn påverkas av saker som barnets utvecklingsfaser, ärftliga anlag, oro eller infektioner. När barnet är under tre månader så sover de flesta barn mellan 15 och 18 timmar per dygn, men just i denna ålder så styrs barnens sömn väldigt mycket av om barnet är hungrigt eller mätt. När barnet är under ett år så brukar de sova omkring 17 timmar per dygn. Ju äldre barnet blir desto mindre kommer de att behöva sova, men tänk på att sömn påverkas av en mängd faktorer och det är normalt att ha sömnsvårigheter i olika perioder i livet.

Barnens sömn från 1 år och uppåt

När barnet är 1 till 3 år gammalt så sover de i regel 12 till 13 timmar per natt. Mellan 3 och 6 år så brukar det handla om 11 till 12 timmar och när barnet är mellan 6 och 12 år gammalt så är det 10 till 11 timmar per dygn. Från 12 år så brukar barnens sömn vara densamma som för vuxna, det vill säga omkring 8 till 9 timmar per natt. Men just under puberteten så kan många barn eller ungdomar behöva mer sömn eller ha problem med sömnen. Men precis som vuxna är barn olika och det kan variera en hel del mellan olika individer. Låt ditt barn sova så mycket som hen behöver. Du kommer att märka om ditt barn får tillräckligt med sömn. Tänk även på att barnens sömn är individuell och att sömnsvårigheter är normalt att ha under begränsade perioder. Även barn som normalt sover bra kan sova oroligt i perioder, det är helt normalt. Hos yngre barn så kan sömnsvårigheter till exempel bero på att barnet har en infektion, eller att tänderna har börjat växa. Det kan även bero på att barnet befinner sig i en utvecklingsfas eller att hen fått ett nytt syskon och försöker anpassa sig till förändringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *