Att leva med allergi

Allergi är en slags sjukdom som kan vara problematisk att leva med. Beroende på hur stark allergi man har desto svårare är vardagen. Om man är medveten om sin allergi behöver det dock inte vara ett stort problem. Det gäller bara tt undvika det allergen man har. Allergen är det som ger utslag på allergi. Om du till exempel är allergisk mot katter är din allergen katt. I artikeln kommer vi gå igenom olika aspekter på att leva med allergi. Det kan vara intressant för dig som har allergi eller känner någon med allergi.

Vad är allergi?

Vad allergi är finns det ingen direkt som har svar på. Allergi brukar kallas för de rikas folksjukdom då det främst drabbar personer från rikare länder. Vissa menar att allergi utvecklas när man är ung. Allergi sägs av andra vara ärftligt till ett visst mått. Det som många tycks vara överens om kring allergi tycks dock vara att det har att göra med renlighet. Om man utsätts för mycket smuts som ung är risken att utveckla allergi mindre. Man ska därför inte vara alltför beskyddande om sina unga. Lite smuts kan rädda dina från att utveckla en allergi!

Skillnad mellan allergi och intolerans?

Skillnaden mellan allergi och intolerans är väsentlig. Allergi är en form av matintolerans. Just allergi är extra farligt då immunförsvaret är inblandat. Vid allergi reagerar ditt immunförsvar på allergenet. Ett ämne som inte alls tycks farligt för din kropp angrips och reaktionen kan bli livshotande. En intolerans är oftast inte lika farlig som en allergi. Vid intolerans reagerar kroppen på ett ämne men immunförsvaret blandas inte in. Det gör att reaktionen inte blir lika stark som vid allergi. Den vanligaste toleransen i världen är laktosintolerans.

Botemedel mot allergi

Än så länge finns det ingen som har kommit på ett botemedel mot varken allergi eller intolerans. Det finns dock väldigt många som forskar på allergi. Många svar har kommit på att förebygga allergi. En annan fördel är att många produkter finns som är anpassade efter allergi. Det är av den anledningen inte lika jobbigt att leva med allergi. Den värsta allergin är den som är luftburen. Vissa är såpass allergiska att de inte kan vara i samma rum som sitt allergen. Som tur är har forskningen kring allergi kommit framåt på just denna punkten. Om man äter små delar av sin allergen varje dag kan man träna upp sin tolerans. Det är då inte längre livshotande om man får i sig en jordnöt av misstag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *