Att planera en cykelresa

Ska du åka långt med cykel? Det är inte bara att sätta sig på sadeln och börja trampa. Om du planerar att ta en längre cykeltur, finns det en hel del saker att ha i åtanke. Hur ska du bo? Ska du ha en herrcykel eller mountainbike? Vad ska du äta, och hur lång tid ska cykelturen ta? Det behöver inte vara svårt att planera en lång cykeltur, men det gäller att tänka på allt – eller åtminstone det mesta.

Herrcykel, mountainbike eller racercykel?

Den typ av cykel du väljer är avgörande. Om ni planerar att åka med herrcyklar, men en betydande del av rutten går i skogen, kommer ni att få en tuff resa. Herrcyklar lämpar sig bäst för relativt jämna underlag eller landsvägar. Dom passar inte att åka särskilt fort med, men har å andra sidan rum för mer packning och cykelväskor än till exempel en racercykel.

För en längre cykeltur är en pakethållare bra att ha – men det är inget måste. En racercykel med en väl utformad ryggsäck kan varit lika bra alternativ (men packa i så fall lätt i ryggsäcken). Även på racercyklar går det att montera fästen för en del attiraljer. Samma princip gäller på mountainbikes.

Cykla utan smärta

Även om det blir bra kring boende, mat och annat praktiskt, kommer inte cykelturen att bli särskilt trevlig om det gör ont under färden. Ett viktigt tips är att vänja kroppen vid cykling successivt. Om du inte är en van cyklist och ska genomföra en resa på flera tiotals mil finns en påfallande risk för smärta och värk.Något annat att tänka på är sadeln. På enklare herrcyklar kan möjligheterna att vinkla och ställa in sadeln ibland vara begränsade. Testa dig fram och se vilken vinkel på sadeln som passar dig bäst. Det här är viktigt för att undvika skavsår och smärta i muskler. Se framförallt till att den inte är vinklad uppåt.

Bra att ta med sig

Vi kan omöjligen lista allt du behöver ha med dig här. Men vi kan åtminstone ge några förslag. Till exempel:

  • En god bok att läsa
  • En fickkniv
  • Enklare verktyg och utrustning för att laga era herrcyklar, mountainbikes eller racercyklar vid behov
  • Hygienartiklar
  • Sovutrustning
  • Spännremmar
  • Solkräm, solglasögon
  • Vattenflaskor
  • Mat i konserver och eventuellt ett stormkök
  • Väskor till pakethållare (om ni åker med herrcyklar)

Det är inte allt för mycket att tänka på inför en cykelresa men att man sitter skönt oavsett om man väljer mountainbike, herrcykel eller en specifik touringcykel så är det viktigt att man känner bekvämt när man kommit ett antal mil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *