Mingelmat, plockmat eller fingerfood?

Det finns en rad olika ord som beskriver mat som passar på mingelpartyn. Men är det exakt samma sak eller skiljer det något mellan dessa begrepp? Vi har tittat på hur ett par restauranger i Stockholm presenterar sina tjänster utifrån dessa begrepp för att se om det skiljer något.

Mingelmat

Mingelmat är det begrepp som används främst. En restaurang i Stockholm skriver att de erbjuder ”mingelmat, plockmat och tilltugg” men när detta sedan presenteras är det enbart ordet mingelmat som används. För dem är det alltså samma sak även om de använder något olika ord. Men det finns vissa skillnader. Mingelmat är främst små rätter som dukas upp på ett stort bord. Gästerna kan plocka på mat på en tallrik eller äta direkt med händerna. Målet är att man ska kunna mingla omkring och äta maten samtidigt. Det ska alltså vara lätt att ta, lätt att äta och många små rätter.

Plockmat

Plockmat används inte lika frekvent men på ett ställe i Stockholm går det att beställa ”plockmat för större sällskap, väj pajer, tacos eller varför inte en sallad?” Här framgår det att plockmat skiljer sig en del mot mingelmat och inte minst mot fingerfood. Det är knappast enkelt att äta tacos eller pajer från en tunn papptallrik under ett mingel. Begreppet syftar snarare på att gästerna får plocka den mat man vill från ett större buffébord.

Fingerfood

Fingerfood presenteras av en stor receptsida med att maten ska kunna ätas med händerna utan att kladda. Det ska ”helst vara” snittar. Det passar perfekt att bjuda på fingerfood om man har en fest där alla inte får plats på sittplatserna.

Att enbart förklara fingerfood med ”att man kan äta maten med händerna” räcker alltså inte. I så fall skulle även hamburgare, varm macka och korv hamna inom denna kategori. Det är däremot små bitar av något som lätt kan ätas med fingrarna. Något som kan hållas med ett par fingrar. Precis som matsidan påpekar bör det helst vara snittar eller liknande alternativ. Med andra ord festmat och mingelmat. Därmed kan fingerfood sägas vara mingelmat – men mingelmat måste inte vara fingerfood.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *